De Stichting Marke Vragenderveen beschikt sinds enige tijd over een eigen informatiecentrum waarin je een beeld kunt krijgen van het bijzondere natuurgebied dat de Stichting beheert. Het centrum is op 22 mei 2016 geopend bij de viering van het 60-jarige jubileum.

Ons informatiecentrum werd in 2015/2016 vrijwel geheel door vrijwilligers van de stichting gebouwd. Ook de inrichting werd helemaal in eigen beheer verzorgd. Via heel veel foto’s en kaarten krijg je een goed beeld van het Vragenderveen en van de SMVV. Je kunt ontdekken hoe het veen is ontstaan en waarom er rond het jaar 2000 allerlei maatregelen genomen moesten worden om het te behouden. Je kunt foto’s van gewone en van zeldzame vogels, vlinders en planten zien. En allerlei prachtige landschapsfoto’s die het Vragenderveen als onderwerp hebben. Bij veel onderwerpen staan codes die waarmee je via een mobiele telefoon nog meer foto’s, video’s en nieuwtjes kunt opvragen. Nu is die extra informatie nog beperkt, komende tijd wordt die verder aangevuld.

De expositie in het bezoekerscentrum is een heel goede start als je een wandeling door de vrij toegankelijke randzone van het Vragenderveen of een tocht met een gids door het veen zelf gaat maken. En natuurlijk is het ook gewoon een goede manier om te genieten van dit prachtige natuurgebied als je voor zo’n tocht geen tijd of gelegenheid meer hebt.

Bij de opening was er een belangrijke rol voor de leerlingen van de Antoniusschool in Vragender. De SMVV ondersteunt het natuuronderwijs op deze school waar immers de toekomstige bestuurders en natuurbeschermers worden gevormd. De video op deze pagina is de videoclip van alle leerlingen van de Antoniusschool.

Kom eens kijken in ons bezoekerscentrum aan de Pastoor Scheepersstraat 1 A, in het centrum van Vragender. Het is doorlopend geopend en de toegang is gratis.

Bezoekadres informatiecentrum
Pastoor Scheepersstraat 1 A
7134 RE Vragender 

Ook onze Vênekwakers waren erbij en wat waren ze trots!!!